createyourhealth.pl

Mus czekoladowy z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Mus czekoladowy z malinami

Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 15 g
woda - 20 g
żelatyna - 3 g
maliny mrożone - 100 g
czekolada mleczna - 50 g
jajko - 2 szt.
śmietana 30% - 200 g
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ MOCZYMY:
w zimnej wodzie.
2.MALINY MIESZAMY Z:
cukrem pudrem i miksujemy.
3.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
– można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4.ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY:
z malinami.
5.TAK PRZYGOTOWANY MUS:
malinowy wlewamy na dno pucharków.
6.DOBRZE SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ:
ubijamy.
7.W OSOBNEJ MISCE:
ubijamy żółtka.
8.CZEKOLADĘ MLECZNĄ ŁĄCZYMY:
z deserową, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
9.POTEM ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY:
z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy.
10.TAK PRZYGOTOWANYM MUSEM:
zalewamy maliny w pucharkach.
11.PUCHARKI Z DESEREM:
wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
12.PRZED PODANIEM DESERY:
delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi z nadzieniem jogurtowo-czekoladowym Basini.
Mus czekoladowy z malinami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ MOCZYMY

w zimnej wodzie.

2

MALINY MIESZAMY Z

cukrem pudrem i miksujemy.

3

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

– można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

4

ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY

z malinami.

5

TAK PRZYGOTOWANY MUS

malinowy wlewamy na dno pucharków.

6

DOBRZE SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ

ubijamy.

7

W OSOBNEJ MISCE

ubijamy żółtka.

8

CZEKOLADĘ MLECZNĄ ŁĄCZYMY

z deserową, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

9

POTEM ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY

z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy.

10

TAK PRZYGOTOWANYM MUSEM

zalewamy maliny w pucharkach.

11

PUCHARKI Z DESEREM

wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

12

PRZED PODANIEM DESERY

delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi z nadzieniem jogurtowo-czekoladowym Basini.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1398,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,6 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy