Mus czekoladowy z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ MOCZYMY
w zimnej wodzie.
MALINY MIESZAMY Z
cukrem pudrem i miksujemy.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
– można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY
z malinami.
TAK PRZYGOTOWANY MUS
malinowy wlewamy na dno pucharków.
DOBRZE SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ
ubijamy.
W OSOBNEJ MISCE
ubijamy żółtka.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ ŁĄCZYMY
z deserową, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
POTEM ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY
z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANYM MUSEM
zalewamy maliny w pucharkach.
PUCHARKI Z DESEREM
wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
PRZED PODANIEM DESERY
delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi z nadzieniem jogurtowo-czekoladowym Basini.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1398,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,6 kcal
Tłuszcz
26,2 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…