Naleśniki z kremem z rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY RABARBAR
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z sokiem jabłkowym, 40 g cukru i cukrem wanilinowym przez 6-8 minut, aż się rozpadnie na kawałki. Całkowicie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, pozostałym cukrem, solą i 1 łyżką oleju. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do ciasta.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Na odrobinie gorącego oleju smażymy 12 małych naleśników przez 2-3 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Posypujemy cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z rabarbarem i jogurtem, podajemy do naleśników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1816,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,1 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
59,4 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.