Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WOK LUB
głęboką patelnię Przygotowanie Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa.
DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ CYNAMONU,
dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
BAZYLIĘ SIEKAMY I
dodajemy do mięsa.
OSTRĄ PAPRYCZKĘ ROZCINAMY
i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. DODAJEMY DO: mięsa.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą, a następnie zagniatamy dłonią.
NA TALERZ WLEWAMY
odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa.
PODSYPUJEMY JE RESZTĄ
mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 ŁYŻKI OLEJU: słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki.
JEDNĄ SZALOTKĘ KROIMY
w półtalarki.
MIAŻDŻYMY 3 ZĄBKI
czosnku, odstawiamy razem z szalotką.
NA CZOSNEK I
szalotkę ścieramy świeży imbir.
PULPECIKI CHWILĘ SMAŻYMY,
odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. WYKŁADAMY NA: talerz.
W TYM SAMYM
woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
RYŻ GOTUJEMY WG
opisu na opakowaniu, pod przykryciem.
2 ŚWIEŻE OSTRE
papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy.
SZALOTKĘ, CZOSNEK, IMBIR
i papryczkę wrzucamy na patelnię. MIESZAMY.
DODAJEMY POMIDORY PELATI,
1 puszkę mleczka kokosowego.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
sosu sojowego japońskiego.
PULPECIKI WKŁADAMY NA
wok z sosem, delikatnie mieszamy.
GOTUJEMY OK.
5-8 MINUT.
SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA
świeżej kolendry. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: ryż.
JAK PODAWAĆ CHWILKĘ
przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. MIESZAMY.
PULPECIKI PRZEKŁADAMY WRAZ
z sosem do miski.
RYŻ PRZEKŁADAMY DO
mniejszych miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3470,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
867,7 kcal
Tłuszcz
59,7 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
39,9 g
Białko
39,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!

Smoothie z żółtych owoców
Smoothie żółte niczym słońce! Z ananasa, mango i bananów z dodatkiem orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka do lunchboxa
Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!