createyourhealth.pl

NALEWKA WIŚNIOWA • przepis • składniki • przygotowanie

Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!

NALEWKA WIŚNIOWA

Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 kg
wanilia - 3 g
migdały - 100 g
spirytus - 500 ml
wiśnia - 2,5 kg
woda - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NALEWKI:
Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
2.NALEWKĘ MIESZAMY Z SYROPEM CUKROWYM:
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
3.PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK:
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA WIŚNIOWA

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NALEWKI

Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.

2

NALEWKĘ MIESZAMY Z SYROPEM CUKROWYM

Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.

3

PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK

Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9117,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,9 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy