createyourhealth.pl

Ognisty makaron udon z Cuszimy • przepis • składniki • przygotowanie

Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Ognisty makaron udon z Cuszimy

Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

makaron udon - 200 g
pierś z kurczaka - 300 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
olej - 2 łyżki
czerwona pasta curry - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
brokuł - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
sos rybny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i smażymy mięso przez ok. 3-4 minuty, uważając, aby się nie zarumieniło. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy.
2.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę i czosnek także siekamy i krótko smażymy w woku, aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie przypalił. Następnie na patelnię dajemy pastę curry i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
3.SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI:
Marchew i paprykę kroimy w cienkie słupki (julienne). Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Tak przygotowane warzywa, wraz z kurczakiem, dodajemy do woka i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
4.GOTUJEMY SOS:
Do podsmażonych składników dodajemy mleczko kokosowe i sos rybny. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.PODAJEMY DANIE:
Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i podajemy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Ognisty makaron udon z Cuszimy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KURCZAKA

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i smażymy mięso przez ok. 3-4 minuty, uważając, aby się nie zarumieniło. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy.

2

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę i czosnek także siekamy i krótko smażymy w woku, aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie przypalił. Następnie na patelnię dajemy pastę curry i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

3

SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI

Marchew i paprykę kroimy w cienkie słupki (julienne). Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Tak przygotowane warzywa, wraz z kurczakiem, dodajemy do woka i smażymy przez ok. 3-4 minuty.

4

GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych składników dodajemy mleczko kokosowe i sos rybny. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

PODAJEMY DANIE

Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i podajemy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1319,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

659,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

60,9 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy