createyourhealth.pl

Omlet francuski z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.

Omlet francuski z sałatką

Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 3 łyżki
ocet winny - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
mix sałat - 80 g
winogrona jasne - 1 garść
ser camembert - 100 g
orzech włoski - 1 garść
jajko - 3 szt.
sól -
pieprz czarny -
masło -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET:
Składniki winegretu dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Miks sałat przekładamy do miski. Winogrona przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Camembert kroimy w trójkąty i również przekładamy do miski. Następnie całość polewamy sosem winegret i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
3.PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ I JAJKA:
Patelnię mocno (powoli, na najmniejszym ogniu) rozgrzewamy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką i lekko puszystą masę. Następnie przecedzamy jajka przez sito, aby pozbyć się chalaz (pasm gęstego białka).
4.SMAŻYMY OMLET:
Na patelnię dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je delikatnie po powierzchni. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi, na patelnię dodajemy jajka i krótko je podsmażamy na średnim ogniu, poruszając patelnią, aby na powierzchni omletu powstały charakterystyczne fale. Lekko ścięty omlet składamy w rulon, pomagając sobie łopatką, i zsuwamy go na talerz.
5.PODAJEMY OMLET:
Sałatkę bezpośrednio przed podaniem mieszamy i wykładamy obok omleta. Danie jemy od razu.
Omlet francuski z sałatką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET

Składniki winegretu dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

PODAJEMY SAŁATKĘ

Miks sałat przekładamy do miski. Winogrona przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Camembert kroimy w trójkąty i również przekładamy do miski. Następnie całość polewamy sosem winegret i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

3

PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ I JAJKA

Patelnię mocno (powoli, na najmniejszym ogniu) rozgrzewamy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką i lekko puszystą masę. Następnie przecedzamy jajka przez sito, aby pozbyć się chalaz (pasm gęstego białka).

4

SMAŻYMY OMLET

Na patelnię dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je delikatnie po powierzchni. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi, na patelnię dodajemy jajka i krótko je podsmażamy na średnim ogniu, poruszając patelnią, aby na powierzchni omletu powstały charakterystyczne fale. Lekko ścięty omlet składamy w rulon, pomagając sobie łopatką, i zsuwamy go na talerz.

5

PODAJEMY OMLET

Sałatkę bezpośrednio przed podaniem mieszamy i wykładamy obok omleta. Danie jemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

961,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

961,7 kcal

🥑

Tłuszcz

76,7 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy