createyourhealth.pl

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka

Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sałata rzymska - 12 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
soczewica czerwona - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 2 g
majonez - 4 łyżki
miód - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
sok z limonki - 20 ml
olej sezamowy - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
sos rybny - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Filety z kurczaka kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Czosnek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienie piórka. Chili przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Kolendrę drobno siekamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Kurczaka kroimy w paski i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone wcześniej warzywa i ugotowaną soczewicę. Całość posypujemy kolendrą.
5.ROZDZIELAMY LIŚCIE SAŁATY:
Część liści sałaty drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Resztę (ładniejsze liście ze środka) pozostawiamy do zawijania wrapów.
6.SKŁADAMY WRAPY:
Do sałatki dodajemy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Liście sałaty wypełniamy sałatką, lekko domykamy brzegi i przewiązujemy wrapy sparzonymi we wrzątku i hartowanymi w zimnej wodzie liśćmi szczypioru.
Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KURCZAKA

Filety z kurczaka kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Czosnek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienie piórka. Chili przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Kolendrę drobno siekamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka kroimy w paski i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone wcześniej warzywa i ugotowaną soczewicę. Całość posypujemy kolendrą.

5

ROZDZIELAMY LIŚCIE SAŁATY

Część liści sałaty drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Resztę (ładniejsze liście ze środka) pozostawiamy do zawijania wrapów.

6

SKŁADAMY WRAPY

Do sałatki dodajemy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Liście sałaty wypełniamy sałatką, lekko domykamy brzegi i przewiązujemy wrapy sparzonymi we wrzątku i hartowanymi w zimnej wodzie liśćmi szczypioru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2470,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

21,6 g

💪

Białko

21,6 g

Podobne przepisy