createyourhealth.pl

Rillettes z kaczki • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Rillettes z kaczki

Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
limonka - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g
kaczka udko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ:
Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.
2.SIEKAMY SKŁADNIKI RILLETTES:
Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.
3.DEKORUJEMY BAGIETKI Z RILLETTES:
Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.
Rillettes z kaczki

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ

Uda kaczki marynujemy w soli i dusimy z dodatkiem smalcu w naczyniu żaroodpornym przez ok. 2-3 godziny na wolnym ogniu.

2

SIEKAMY SKŁADNIKI RILLETTES

Cebulę kroimy w piórka. Pół papryczki chili siekamy razem z pestkami. Pół jabłka kroimy w cienkie paseczki. Kilka listków świeżej mięty kroimy drobno. Wszystkie składniki dodajemy do kaczki. Mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki. Dokładnie mieszamy.

3

DEKORUJEMY BAGIETKI Z RILLETTES

Dodatkowo przygotowujemy dekorację z cienko pokrojonych plasterków jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek, drobno posiekanej mięty i soku z limonki. Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy rillettes, dekorujemy salsą z jabłka i listkiem świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1801,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

31,6 g

🥬

Błonnik

32,3 g

💪

Białko

32,3 g

Podobne przepisy

Rillettes z kaczki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl