Małże z czosnkiem i białym winem • przepis • składniki • przygotowanie
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MAŁŻE DOKŁADNIE
oczyszczamy.
ODRZUCAMY TE, KTÓRE
mają otwartą skorupkę.
NA GŁĘBOKIEJ PATELNI
rozgrzewamy oliwę.
DODAJEMY ZMIAŻDŻONY CZOSNEK
oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę.
CHWILĘ SMAŻYMY I
dodajemy małże.
NASTĘPNIE ZALEWAMY WSZYSTKO
winem i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
DUSIMY POD PRZYKRYCIEM,
aż muszle się otworzą (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy).
POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ
pietruszki.
SERWUJEMY NATYCHMIAST PO
przyrządzeniu razem z ciepłą bagietką.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1078 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539 kcal
Tłuszcz
30,3 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
Owsianka, która po wymieszaniu składników praktycznie robi się sama! Przygotuj pyszne śniadanie na słodko wieczorem i ciesz się gotową dawką energii o poranku.

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.