Orkiszowy krupnik z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1285,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
160,7 kcal
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Congee z kurczakiem
Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.