Panierowane jajka z pastą z tuńczyka • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
6 jajek gotujemy na twardo (przez ok. 8 minut od zagotowania się wody), obieramy, studzimy i przekrawamy w poprzek na pół. Następnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miski.
SMAŻYMY BIAŁKA W PANIERCE
Ostatnie jajko bełtamy i dokładnie obtaczamy w nim białka. Następnie panierujemy je w bułce tartej i smażymy przez ok. 8 minut w airfryerze rozgrzanym do 180°C. Gotowe białka studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Szczypiorek dość drobno kroimy. Żółtka rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem, majonezem i musztardą, doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku.
FASZERUJEMY I PODAJEMY JAJKA
Przestudzone panierowane białka nadziewamy farszem. Tak przygotowane przekąski przechowujemy w lodówce przez ok. 1 godzinę, aby nabrały najlepszego smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1146,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,6 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
11,3 g
Błonnik
0,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Kluski lane
Domowe kluski lane to tradycyjny dodatek do wielu potraw, który przywołuje na myśl beztroskie dzieciństwo i ciepło rodzinnego domu. Ich delikatna konsystencja sprawia, że doskonale komponują się zarówno z różnymi zupami, jak i wszelkimi potrawkami, a w wersji na słodko także z deserami. Jak je zrobić? Odkryjcie nasz niezawodny przepis i przekonajcie się, jakie to proste!

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.