createyourhealth.pl

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem

Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chleb żytni - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
kabanos - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.KURCZAKA OCZYSZCZAMY, MYJEMY,:
a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.CHLEB MOCZYMY W:
zimnej wodzie.
3.GDY ZMIĘKNIE, WYCISKAMY:
go i rwiemy na mniejsze kawałki.
4.DODAJEMY DROBNO POKROJONEGO:
kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
5.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 3:
łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. MIESZAMY.
6.PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAMY:
kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł.
7.ZWIĄZUJEMY NOGI KURCZAKA:
i układamy go w żaroodpornym naczyniu.
8.SKÓRĘ KURCZAKA NACIERAMY:
oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
9.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.
10.PO 15 MINUTACH:
pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody.
11.CO 15 MINUT:
zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso.
12.UPIECZONEGO KURCZAKA ODSTAWIAMY:
na około 15 minut i dopiero później kroimy.
Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KURCZAKA OCZYSZCZAMY, MYJEMY,

a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

2

CHLEB MOCZYMY W

zimnej wodzie.

3

GDY ZMIĘKNIE, WYCISKAMY

go i rwiemy na mniejsze kawałki.

4

DODAJEMY DROBNO POKROJONEGO

kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

5

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 3

łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. MIESZAMY.

6

PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAMY

kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł.

7

ZWIĄZUJEMY NOGI KURCZAKA

i układamy go w żaroodpornym naczyniu.

8

SKÓRĘ KURCZAKA NACIERAMY

oliwą z oliwek i solą i pieprzem.

9

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.

10

PO 15 MINUTACH

pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody.

11

CO 15 MINUT

zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso.

12

UPIECZONEGO KURCZAKA ODSTAWIAMY

na około 15 minut i dopiero później kroimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5740,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1435,2 kcal

🥑

Tłuszcz

91,1 g

🌾

Węglowodany

66,1 g

🥬

Błonnik

81,3 g

💪

Białko

81,3 g

Podobne przepisy