createyourhealth.pl

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie

Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym

Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula dymka - 2 szt.
curry - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 500 g
sól - 1 szczypta
woda - 2 łyżki
makaron penne - 500 g
mięso indycze mielone - 400 g
olej z pestek winogron - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 200 g
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
grana padano - 50 g
sok z limonki - 20 ml
limonka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY INDYKA:
Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.
2.GOTUJEMY SOS:
Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.
4.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.
5.PODAJEMY MAKARON:
Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY INDYKA

Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy liście bazylii, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.

2

GOTUJEMY SOS

Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Sos gotujemy ok. 10 minut.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i skrapiamy oliwą. Mieszamy.

4

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Pieczarki pokrojone w czosnek dodajemy do sosu i blanszujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.

5

PODAJEMY MAKARON

Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3816,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

71,7 g

🥬

Błonnik

28,8 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy