createyourhealth.pl

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym • przepis • składniki • przygotowanie

Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym

Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chlebek pita - 4 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
ser feta - 270 g
masło - 2 łyżki
mięta świeża - 2 g
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 80 ml
oliwki zielone - 100 g
papryka czerwona - 2 szt.
papryka zielona - 2 szt.
papryka żółta - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 2 łyżki
sos Worcester - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY UPIECZONĄ PAPRYKĘ NA PÓŁMISKU:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Paprykę myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Czekamy, aż odparuje. Obieramy paprykę ze skórki i kroimy w paski o szerokości 2 cm.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU:
Sos worcestershire mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i posiekaną miętę. Podlewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku odrobiną miodu i soku wyciśniętego z cytryny.
3.POLEWAMY PAPRYKĘ SOSEM I:
UKŁADAMY NA NIEJ OLIWKI I SER FETA: Paprykę polewamy przygotowanym sosem. Układamy na niej oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy z pitą, którą podsmażyliśmy na maśle z odrobiną czosnku.
Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY UPIECZONĄ PAPRYKĘ NA PÓŁMISKU

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Paprykę myjemy, osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Czekamy, aż odparuje. Obieramy paprykę ze skórki i kroimy w paski o szerokości 2 cm.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU

Sos worcestershire mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i posiekaną miętę. Podlewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku odrobiną miodu i soku wyciśniętego z cytryny.

3

POLEWAMY PAPRYKĘ SOSEM I

UKŁADAMY NA NIEJ OLIWKI I SER FETA: Paprykę polewamy przygotowanym sosem. Układamy na niej oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy z pitą, którą podsmażyliśmy na maśle z odrobiną czosnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2543,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

635,8 kcal

🥑

Tłuszcz

38,1 g

🌾

Węglowodany

61,4 g

🥬

Błonnik

19,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl