Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Korniszony osączamy, dymkę oczyszczamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kwaśną śmietaną, musztardą. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
PANIERUJEMY SCHAB
Kotlety myjemy, osuszamy. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w lekko roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając.
SMAŻYMY KOTLETY SCHABOWE
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą złotobrązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym i studzimy. Zabieramy razem z zapakowanym osobno dipem na piknik i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2089,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,3 kcal
Tłuszcz
34 g
Węglowodany
29,1 g
Błonnik
20 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.