Pieczone pierogi z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
LEPIMY PIEROGI
Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.
PIECZEMY I PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2692 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
63,2 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Konfitura z czerwonej cebuli
Aromatyczna i pełna smaku konfitura z czerwonej cebuli, z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego. To wprost idealny dodatek do grzanek, kanapek, a nawet dań głównych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.