createyourhealth.pl

Wegański strogonow z kurek • przepis • składniki • przygotowanie

Nie musisz już szukać kolejnych sposobów na to, jak oczyścić kurki: Kinga ma na to rewolucyjny sposób! Sięgnij po te skarby lasu i przygotuj wegański strogonow z kurek. To sezonowy hit każdej roślinnej kuchni!

Wegański strogonow z kurek

Nie musisz już szukać kolejnych sposobów na to, jak oczyścić kurki: Kinga ma na to rewolucyjny sposób! Sięgnij po te skarby lasu i przygotuj wegański strogonow z kurek. To sezonowy hit każdej roślinnej kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
ogórek kiszony - 3 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny, ziarnisty - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kurki - 400 g
śmietana wegańska - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 3 szt.
mąka pszenna - 400 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY KURKI:
Jak oczyścić kurki? Sprawdź nową, ekspresową metodę Kingi z wykorzystaniem mąki i wody!
2.PRZESMAŻAMY CEBULĘ I KURKI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki. Małe kurki dodajemy na patelnię w całości. Smażymy, mieszając, aż się zarumienią.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA:
Do usmażonych kurek dodajemy drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w słupki. Doprawiamy wędzoną papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.
4.DUSIMY WEGAŃSKI STROGONOW:
Całość zalewamy połową bulionu warzywnego. Wegański strogonow dusimy ok. 5-10 minut, tak by warzywa lekko zmiękły, ale wciąż pozostały lekko chrupiące. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
5.ZAGĘSZCZAMY I PODAJEMY WEGAŃSKI STROGONOW:
Mąkę ziemniaczaną łączymy w szklance z drugą połową bulionu. Mieszamy. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do strogonowa, cały czas mieszając danie. Gotujemy chwilę, aż strogonow zgęstnieje.
Wegański strogonow z kurek

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY KURKI

Jak oczyścić kurki? Sprawdź nową, ekspresową metodę Kingi z wykorzystaniem mąki i wody!

2

PRZESMAŻAMY CEBULĘ I KURKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki pokrojone na mniejsze, podłużne kawałki. Małe kurki dodajemy na patelnię w całości. Smażymy, mieszając, aż się zarumienią.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Do usmażonych kurek dodajemy drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w słupki. Doprawiamy wędzoną papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.

4

DUSIMY WEGAŃSKI STROGONOW

Całość zalewamy połową bulionu warzywnego. Wegański strogonow dusimy ok. 5-10 minut, tak by warzywa lekko zmiękły, ale wciąż pozostały lekko chrupiące. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.

5

ZAGĘSZCZAMY I PODAJEMY WEGAŃSKI STROGONOW

Mąkę ziemniaczaną łączymy w szklance z drugą połową bulionu. Mieszamy. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do strogonowa, cały czas mieszając danie. Gotujemy chwilę, aż strogonow zgęstnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1928 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

482 kcal

🥑

Tłuszcz

7,0 g

🌾

Węglowodany

91,5 g

🥬

Błonnik

13,9 g

💪

Białko

13,9 g

Podobne przepisy