createyourhealth.pl

Pieczony indyk cajun • przepis • składniki • przygotowanie

Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Pieczony indyk cajun

Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

indyk - 1 szt.
marchew - 2 szt.
bulion drobiowy - 500 ml
masło - 50 g
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
świeży koperek - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 0,5 łyżeczki
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
do 180 stopni C.
2.DOKŁADNIE MYJEMY I:
osuszamy indyka.
3.MARCHEW OBIERAMY I:
kroimy w talarki.
4.CEBULĘ KROIMY W:
piórka.
5.WARZYWA UKŁADAMY RÓWNOMIERNIE:
na dnie brytfanny.
6.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
indyka.
7.JABŁKO RAZEM ZE:
skórką kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne.
8.PAPRYCZKĘ POZBAWIAMY PESTEK,:
a następnie kroimy w drobne paseczki.
9.SIEKAMY CEBULĘ I:
ząbki czosnku.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
połowę masła, wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami i podsmażamy około 5 minut.
11.GOTOWYM FARSZEM NADZIEWAMY:
indyka.
12.ZWIĄZUJEMY NOGI INYDKA,:
by farsz nie wypadał.
13.WSZYSTKIE PRZYPRAWY MARYNATY:
mieszamy razem.
14.POZOSTAŁE MASŁO ROZTAPIAMY:
i smarujemy nim dokładnie indyka, a następnie wcieramy w niego gotową marynatę.
15.MIĘSO WKŁADAMY DO:
piekarnika i pieczemy w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy kilogram).
16.PO PIERWSZYCH 30:
minutach polewamy indyka bulionem drobiowym, a następnie co 20 minut zbieramy sos z dna brytfanny i polewamy nim wierzch indyka.
17.PODCZAS PIECZENIA ODWRACAMY:
indyka kilkukrotnie, by równomiernie się upiekł.
18.PO WYJĘCIU Z:
piekarnika odstawiamy mięso na około 20 minut, zanim je pokroimy.
Pieczony indyk cajun

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

do 180 stopni C.

2

DOKŁADNIE MYJEMY I

osuszamy indyka.

3

MARCHEW OBIERAMY I

kroimy w talarki.

4

CEBULĘ KROIMY W

piórka.

5

WARZYWA UKŁADAMY RÓWNOMIERNIE

na dnie brytfanny.

6

NA WIERZCHU UKŁADAMY

indyka.

7

JABŁKO RAZEM ZE

skórką kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne.

8

PAPRYCZKĘ POZBAWIAMY PESTEK,

a następnie kroimy w drobne paseczki.

9

SIEKAMY CEBULĘ I

ząbki czosnku.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

połowę masła, wrzucamy wszystkie składniki farszu wraz z przyprawami i podsmażamy około 5 minut.

11

GOTOWYM FARSZEM NADZIEWAMY

indyka.

12

ZWIĄZUJEMY NOGI INYDKA,

by farsz nie wypadał.

13

WSZYSTKIE PRZYPRAWY MARYNATY

mieszamy razem.

14

POZOSTAŁE MASŁO ROZTAPIAMY

i smarujemy nim dokładnie indyka, a następnie wcieramy w niego gotową marynatę.

15

MIĘSO WKŁADAMY DO

piekarnika i pieczemy w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy kilogram).

16

PO PIERWSZYCH 30

minutach polewamy indyka bulionem drobiowym, a następnie co 20 minut zbieramy sos z dna brytfanny i polewamy nim wierzch indyka.

17

PODCZAS PIECZENIA ODWRACAMY

indyka kilkukrotnie, by równomiernie się upiekł.

18

PO WYJĘCIU Z

piekarnika odstawiamy mięso na około 20 minut, zanim je pokroimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2991,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

43,1 g

💪

Białko

43,1 g

Podobne przepisy