createyourhealth.pl

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami

Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kurczak podudzie - 5 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
majeranek suszony - 3 g
masło - 50 g
miód - 60 g
oliwa z oliwek - 20 ml
rozmaryn suszony - 3 g
papryka mielona słodka - 3 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 50 g
Szpinak Baby - 500 g
śmietana 30% - 400 g
sezam biały - 60 g
ziemniak - 500 g
olej rzepakowy - 75 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIARENKA SEZAMU:
wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię.
2.PRAŻYMY NA ZŁOTY:
kolor uważając, żeby się nie przypaliły.
3.UPRAŻONE ZIARNA SEZAMU:
przesypujemy do miseczki.
4.KURCZAK PODUDZIA MYJEMY,:
osuszamy, przekładamy do miski.
5.NACINAMY DELIKATNIE KOŚĆ:
dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę.
6.PODUDZIA MARYNUJEMY SOLĄ,:
białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
7.SKRAPIAMY JE OLEJEM:
rzepakowym (ok. 10-15 ML).
8.OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY:
na patelni (ok. 30 ML).
9.SMAŻYMY PODUDZIA DO:
momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
10.POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO SUSZONEGO:
rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. CYTRYNĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.
11.KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem i odrobiną miodu.
12.OBOK KURCZAKA UKŁADAMY:
cząstki cytryny.
13.ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
14.ZIEMNIAKI NA PATELNIĘ:
wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (ok.
15.20-30 ML) I:
dodajemy masło (niewielką ilość).
16.1 CEBULĘ KROIMY:
w drobną kostkę.
17.2 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy.
18.NA PATELNI SMAŻYMY:
niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku.
19.DODAJEMY SŁODKĄ PAPRYKĄ:
w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i drobno pokrojoną papryczkę chilli z nasionami.
20.DODAJEMY OBRANE, UMYTE:
i pokrojone w grube kawałki ziemniaki . SMAŻYMY.
21.DO MOŹDZIERZA WSYPUJEMY:
pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków.
22.NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY:
skórkę z 1/2 cytryny.
23.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
białym pieprzem.
24.NADAL SMAŻYMY, MOCNO:
podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia.
25.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
i pieczemy mniej więcej 20 minut.
26.SOS NA PATELNIĘ,:
na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ML) DODAJEMY: resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory.
27.WLEWAMY 400 ML:
słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
28.DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI:
muszkatołowej i suszony majeranek.
29.GOTUJEMY DO MOMENTU:
aż sos będzie gęsty i zawiesisty.
30.NA KOŃCU MYJEMY:
i dodajemy szpinak.
31.DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM:
i solą. MIESZAMY.
32.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy sos.
33.KURCZAKA WYCIĄGAMY Z:
piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem).
34.ZIEMNIAKI PRZESYPUJEMY DO:
naczynia, w którym piekł się kurczak.
35.OBTACZAMY W SOSIE:
po kurczaku.
36.WYKŁADAMY NA TALERZ:
obok kurczaka.
37.NA KOŃCU POSYPUJEMY:
ziemniaki i kurczaka sezamem. PODAWAĆ NA: gorąco.
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIARENKA SEZAMU

wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię.

2

PRAŻYMY NA ZŁOTY

kolor uważając, żeby się nie przypaliły.

3

UPRAŻONE ZIARNA SEZAMU

przesypujemy do miseczki.

4

KURCZAK PODUDZIA MYJEMY,

osuszamy, przekładamy do miski.

5

NACINAMY DELIKATNIE KOŚĆ

dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę.

6

PODUDZIA MARYNUJEMY SOLĄ,

białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku.

7

SKRAPIAMY JE OLEJEM

rzepakowym (ok. 10-15 ML).

8

OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY

na patelni (ok. 30 ML).

9

SMAŻYMY PODUDZIA DO

momentu, aż się przyrumienią z obu stron.

10

POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO SUSZONEGO

rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. CYTRYNĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.

11

KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem i odrobiną miodu.

12

OBOK KURCZAKA UKŁADAMY

cząstki cytryny.

13

ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

14

ZIEMNIAKI NA PATELNIĘ

wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (ok.

15

20-30 ML) I

dodajemy masło (niewielką ilość).

16

1 CEBULĘ KROIMY

w drobną kostkę.

17

2 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy.

18

NA PATELNI SMAŻYMY

niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku.

19

DODAJEMY SŁODKĄ PAPRYKĄ

w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i drobno pokrojoną papryczkę chilli z nasionami.

20

DODAJEMY OBRANE, UMYTE

i pokrojone w grube kawałki ziemniaki . SMAŻYMY.

21

DO MOŹDZIERZA WSYPUJEMY

pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków.

22

NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY

skórkę z 1/2 cytryny.

23

DOPRAWIAMY SOLĄ I

białym pieprzem.

24

NADAL SMAŻYMY, MOCNO

podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia.

25

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

i pieczemy mniej więcej 20 minut.

26

SOS NA PATELNIĘ,

na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ML) DODAJEMY: resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory.

27

WLEWAMY 400 ML

słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.

28

DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI

muszkatołowej i suszony majeranek.

29

GOTUJEMY DO MOMENTU

aż sos będzie gęsty i zawiesisty.

30

NA KOŃCU MYJEMY

i dodajemy szpinak.

31

DOPRAWIAMY BIAŁYM PIEPRZEM

i solą. MIESZAMY.

32

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy sos.

33

KURCZAKA WYCIĄGAMY Z

piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem).

34

ZIEMNIAKI PRZESYPUJEMY DO

naczynia, w którym piekł się kurczak.

35

OBTACZAMY W SOSIE

po kurczaku.

36

WYKŁADAMY NA TALERZ

obok kurczaka.

37

NA KOŃCU POSYPUJEMY

ziemniaki i kurczaka sezamem. PODAWAĆ NA: gorąco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4307,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1076,8 kcal

🥑

Tłuszcz

80,2 g

🌾

Węglowodany

56,7 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

37,1 g

Podobne przepisy

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl