createyourhealth.pl

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana

Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Czas przygotowania
125 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
gorczyca - 0,5 łyżeczki
ocet jabłkowy - 200 ml
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sól himalajska - 3 łyżeczki
syrop klonowy - 3 łyżki
woda - 200 ml
cebula czerwona - 1 szt.
świeży koperek - 24 g
rzodkiewka - 170 g
mix sałat - 150 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
ziemniak - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY RZODKIEWKI:
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
3.KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ:
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.
Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania

125 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY RZODKIEWKI

Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.

3

KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ

Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

905,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

905,0 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

139,7 g

🥬

Błonnik

19,0 g

💪

Białko

19,0 g

Podobne przepisy