Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY
i osuszamy, także w środku.
NACIERAMY OLIWĄ, SOLĄ,
czosnkiem, miodem (2 łyżki) i przyprawami.
OBIERAMY JABŁKA I
kroimy w ćwiartki; odkładamy 10 kawałków, resztę mieszamy z rodzynkami i pozostałymi 2 łyżkami miodu.
KURCZAKA UKŁADAMY W
naczyniu żaroodpornym, do środka wkładamy jabłka z miodem i rodzynkami, a resztą jabłek obkładamy kurczaka.
JABŁKA POSYPUJEMY
majerankiem.
WLEWAMY NA DNO
naczynia sok jabłkowy.
KURCZAKA WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 1,5 godziny (1 godzinę na każdy kilogram kurczaka).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4412,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1103,2 kcal
Tłuszcz
72,4 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
63,5 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!