createyourhealth.pl

Pieczony kurczak z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Pieczony kurczak z pistacjami

Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pistacje - 30 g
pomidor suszony - 80 g
kurczak udko - 6 szt.
ziemniak - 6 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 0,5 szt.
twaróg chudy - 100 g
jogurt naturalny - 100 g
sól - 1 szczypta
cukier - 10 g
limonka - 1 szt.
masło - 50 g
pomarańcza - 2 szt.
kolendra ziarna - 1 szczypta
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
folię aluminiową blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg) Udka Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry.
2.MIĘSO NACINAMY TAK,:
aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony).
3.KROIMY SUSZONE POMIDORY:
w paski i siekamy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy.
4.UDKA POSYPUJEMY SOLĄ:
i białym pieprzem z jednej strony.
5.NA KAŻDYM KAWAŁKU:
kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji.
6.UDKA ZWIJAMY W:
rulony i odstawiamy.
7.Z FOLII ALUMINIOWEJ:
odrywamy 6 takich samych kawałków.
8.NA KAWAŁEK FOLII:
wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii.
9.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
pozostałymi udkami.
10.NA ROZGRZANĄ SUCHĄ:
patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
11.ZIEMNIAKI Z FOLII:
aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków.
12.NA KAWAŁKI FOLII:
wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni.
13.ZIEMNIAKI MYJEMY I:
kroimy w grube plastry (ok.
14.1,5 CM, ZOSTAWIAMY:
skórkę), a następnie równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry.
15.ZAWIJAMY FOLIĘ DOŚĆ:
ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia.
16.ZAWINIĘTE W FOLIĘ:
udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
17.WKŁADAMY DO ROZGRZANEGO:
piekarnika na mniej więcej 40 minut.
18.DIP TWAROGOWY CEBULĘ:
kroimy w drobną kosteczkę, kruszymy ser twarogowy i wkładamy je do miseczki.
19.DODAJEMY JOGURT NATURALNY:
i całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą.
20.UCIERAMY CAŁOŚĆ WIDELCEM:
i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
21.SOS POMARAŃCZOWY POMARAŃCZE:
myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami.
22.NASTĘPNIE WYCINAMY CZĄSTKI:
miąższu z obu pomarańczy.
23.Z CZĘŚCI POMARAŃCZY,:
które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.
24.DO ROZGRZANEGO GARNKA:
wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą.
25.GDY WODA TROCHĘ:
odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy.
26.DODAJEMY SUSZONĄ:
kolendrę. MIESZAMY.
27.DODAJEMY TROCHĘ SKÓRKI:
i sok z 1/2 limonki.
28.DOLEWAMY ODROBINĘ WODY,:
czekamy, aż się zagotuje.
29.MIESZAMY ZA POMOCĄ:
trzepaczki. 50 G MASŁA: kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOKU: z limonki.
30.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
31.JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY:
kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. WYCIĄGAMY DIP TWAROGOWY: z lodówki.
32.DELIKATNIE ODWIJAMY FOLIĘ:
z kurczaka i ziemniaków.
33.NA TALERZ WYKŁADAMY:
ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części.
34.NA DNO TALERZA:
wylewamy porcję sosu pomarańczowego.
35.UKŁADAMY NA NIM:
kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym.
36.DIP TWAROGOWY WYKŁADAMY:
na ziemniaki.
Pieczony kurczak z pistacjami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

folię aluminiową blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg) Udka Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry.

2

MIĘSO NACINAMY TAK,

aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony).

3

KROIMY SUSZONE POMIDORY

w paski i siekamy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy.

4

UDKA POSYPUJEMY SOLĄ

i białym pieprzem z jednej strony.

5

NA KAŻDYM KAWAŁKU

kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji.

6

UDKA ZWIJAMY W

rulony i odstawiamy.

7

Z FOLII ALUMINIOWEJ

odrywamy 6 takich samych kawałków.

8

NA KAWAŁEK FOLII

wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii.

9

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

pozostałymi udkami.

10

NA ROZGRZANĄ SUCHĄ

patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

11

ZIEMNIAKI Z FOLII

aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków.

12

NA KAWAŁKI FOLII

wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni.

13

ZIEMNIAKI MYJEMY I

kroimy w grube plastry (ok.

14

1,5 CM, ZOSTAWIAMY

skórkę), a następnie równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry.

15

ZAWIJAMY FOLIĘ DOŚĆ

ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia.

16

ZAWINIĘTE W FOLIĘ

udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

17

WKŁADAMY DO ROZGRZANEGO

piekarnika na mniej więcej 40 minut.

18

DIP TWAROGOWY CEBULĘ

kroimy w drobną kosteczkę, kruszymy ser twarogowy i wkładamy je do miseczki.

19

DODAJEMY JOGURT NATURALNY

i całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą.

20

UCIERAMY CAŁOŚĆ WIDELCEM

i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

21

SOS POMARAŃCZOWY POMARAŃCZE

myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami.

22

NASTĘPNIE WYCINAMY CZĄSTKI

miąższu z obu pomarańczy.

23

Z CZĘŚCI POMARAŃCZY,

które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.

24

DO ROZGRZANEGO GARNKA

wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą.

25

GDY WODA TROCHĘ

odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy.

26

DODAJEMY SUSZONĄ

kolendrę. MIESZAMY.

27

DODAJEMY TROCHĘ SKÓRKI

i sok z 1/2 limonki.

28

DOLEWAMY ODROBINĘ WODY,

czekamy, aż się zagotuje.

29

MIESZAMY ZA POMOCĄ

trzepaczki. 50 G MASŁA: kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOKU: z limonki.

30

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).

31

JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY

kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. WYCIĄGAMY DIP TWAROGOWY: z lodówki.

32

DELIKATNIE ODWIJAMY FOLIĘ

z kurczaka i ziemniaków.

33

NA TALERZ WYKŁADAMY

ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części.

34

NA DNO TALERZA

wylewamy porcję sosu pomarańczowego.

35

UKŁADAMY NA NIM

kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym.

36

DIP TWAROGOWY WYKŁADAMY

na ziemniaki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3629,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

907,3 kcal

🥑

Tłuszcz

61,6 g

🌾

Węglowodany

51,0 g

🥬

Błonnik

40,4 g

💪

Białko

40,4 g

Podobne przepisy

Pieczony kurczak z pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl