createyourhealth.pl

Pierogi ukraińskie - wareniki • przepis • składniki • przygotowanie

Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Pierogi ukraińskie - wareniki

Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
jogurt naturalny - 40 g
jajko - 1 szt.
ziemniak - 450 g
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
woda - 4,5 l
sól - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy sól oraz mąkę. Dodajemy jogurt i mieszamy. Na sam koniec wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy je folią spożywczą (tak aby dotykała ciasta).
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Wrzucamy je do garnka i płuczemy. Potem wlewamy do garnka ok. 2 litry wody. Ustawiamy go na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy przez 25 minut.
3.PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę wprost do miski.
4.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Siekamy drobno i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem i olejem.
5.DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK DO ZIEMNIAKÓW:
Zawartość patelni przekładamy do miski z ziemniakami i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól i wszystko ze sobą mieszamy.
6.WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA:
Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy z ciasta krążki szklanką.
7.NADZIEWAMY WARENIKI:
Na każdym krążku z ciasta układamy po środku farsz. Każdego warenika składamy na pół i sklejamy brzegi, tworząc kształt półksiężyca.
8.GOTUJEMY WARENIKI:
Do dużego garnka wlewamy resztę wody i solimy ½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je, aż wypłyną na wierzch. Zostawiamy je w wodzie jeszcze na minutę i wyciągamy. Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i lekko polewamy je olejem, aby się nie skleiły. Czynność powtarzamy z wszystkimi pierogami.
9.PODAJEMY WARENIKI:
Ugotowane wareniki przekładamy na talerze i podajemy z wybranymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną lub podsmażoną cebulą.
Pierogi ukraińskie - wareniki

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy sól oraz mąkę. Dodajemy jogurt i mieszamy. Na sam koniec wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy je folią spożywczą (tak aby dotykała ciasta).

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Wrzucamy je do garnka i płuczemy. Potem wlewamy do garnka ok. 2 litry wody. Ustawiamy go na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy przez 25 minut.

3

PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę wprost do miski.

4

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Siekamy drobno i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem i olejem.

5

DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK DO ZIEMNIAKÓW

Zawartość patelni przekładamy do miski z ziemniakami i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól i wszystko ze sobą mieszamy.

6

WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA

Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy z ciasta krążki szklanką.

7

NADZIEWAMY WARENIKI

Na każdym krążku z ciasta układamy po środku farsz. Każdego warenika składamy na pół i sklejamy brzegi, tworząc kształt półksiężyca.

8

GOTUJEMY WARENIKI

Do dużego garnka wlewamy resztę wody i solimy ½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je, aż wypłyną na wierzch. Zostawiamy je w wodzie jeszcze na minutę i wyciągamy. Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i lekko polewamy je olejem, aby się nie skleiły. Czynność powtarzamy z wszystkimi pierogami.

9

PODAJEMY WARENIKI

Ugotowane wareniki przekładamy na talerze i podajemy z wybranymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną lub podsmażoną cebulą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2451,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

490,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

78,9 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy

Pierogi ukraińskie - wareniki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl