createyourhealth.pl

Pierogi z truskawkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Pierogi z truskawkami i śliwkami

Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
masło - 50 g
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
woda - 350 ml
sok z buraka - 125 ml
cynamon - 0,5 łyżeczki
śliwka - 200 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
truskawka - 200 g
mąka pszenna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY ŻÓŁTKA Z NASIONKAMI WANILII:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
2.LEPIMY PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:
Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką.
3.LEPIMY PIEROGI ZE ŚLIWKAMI:
W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.
Pierogi z truskawkami i śliwkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY ŻÓŁTKA Z NASIONKAMI WANILII

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

2

LEPIMY PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką.

3

LEPIMY PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2589 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

431,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

74 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy