createyourhealth.pl

Pizza na spodzie z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 0,5 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pesto - 2 łyżki
rukola - 20 g
papryka żółta - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kalafior - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 1 szt.
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.TRZEMY KALAFIORA NA TARCE:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.
3.NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA:
Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.
Pizza na spodzie z kalafiora

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRZEMY KALAFIORA NA TARCE

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.

3

NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA

Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

876,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

876,3 kcal

🥑

Tłuszcz

49,6 g

🌾

Węglowodany

64,3 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

51,8 g

Podobne przepisy