createyourhealth.pl

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową

Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukier brązowy - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
oliwki czarne - 50 g
pomidor czerwony - 500 g
cebula dymka - 6 szt.
cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 500 g
papryka żółta - 1 szt.
tymianek świeży - 25 g
młode ziemniaki - 800 g
cytryna - 0,5 szt.
kumin - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ciecierzyca konserwowa - 240 g
pasta sezamowa tahini - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
2.KROIMY WARZYWA:
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS:
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.
Warzywa z hummusem i salsą pomidorową

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Liście tymianku obrywamy i siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.

2

KROIMY WARZYWA

Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w szerokie paski. Cukinię kroimy w grube słupki, cebulę wzdłuż na pół. Ziemniaki obracamy, dodajemy do nich warzywa i pieczemy przez 25 minut – w tym czasie warzywa raz obracamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS

Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze odsączamy. Miksujemy z tahini i oliwą z oliwek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Hummus doprawiamy do smaku skórką otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśniętym sokiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem cayenne. W razie potrzeby miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami gorącej wody.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Oliwki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczone warzywa podajemy z hummusem i salsą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2260 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

282,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

44,6 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy