createyourhealth.pl

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną • przepis • składniki • przygotowanie

Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną

Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
kawior z taszy - 40 g
jajko - 3 szt.
świeży koperek - 12,5 g
mąka pszenna - 70 g
mix sałat - 150 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 150 ml
makrela wędzona - 200 g
ziemniak - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
i folię aluminiową. 600 G ZIEMNIAKÓW: obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.
2.PRZYGOTOWANIE BIAŁKA Z:
2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno.
3.ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, WRZUCAMY:
je z powrotem do garnka.
4.ZA POMOCĄ BLENDERA:
miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane.
5.DO GARNKA DODAJEMY:
70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. ODSTAWIAMY.
6.SOS 110 ML:
śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny , mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji).
7.SAME LISTKI Z:
dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu.
8.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą, mieszamy. SOS CHOWAMY DO: lodówki.
9.DO PURÉE DODAJEMY:
ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany.
10.MIESZAMY BARDZO:
delikatnie.
11.FILETUJEMY MAKRELĘ, NÓŻ:
wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.
12.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
oliwę z oliwek, rozgrzewamy.
13.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np.
14.PO KUKURYDZY LUB:
groszku, żeby uformować ładne placuszki).
15.UPIECZONE PLACUSZKI WYKŁADAMY:
na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).
16.FILET Z MAKRELI:
kroimy na mniejsze części.
17.PLACKI ODWIJAMY Z:
folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat.
19.
POLEWAMY OLIWĄ.
20.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

i folię aluminiową. 600 G ZIEMNIAKÓW: obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.

2

PRZYGOTOWANIE BIAŁKA Z

2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno.

3

ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, WRZUCAMY

je z powrotem do garnka.

4

ZA POMOCĄ BLENDERA

miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane.

5

DO GARNKA DODAJEMY

70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. ODSTAWIAMY.

6

SOS 110 ML

śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny , mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji).

7

SAME LISTKI Z

dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu.

8

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą, mieszamy. SOS CHOWAMY DO: lodówki.

9

DO PURÉE DODAJEMY

ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany.

10

MIESZAMY BARDZO

delikatnie.

11

FILETUJEMY MAKRELĘ, NÓŻ

wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.

12

NA PATELNIĘ WLEWAMY

oliwę z oliwek, rozgrzewamy.

13

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np.

14

PO KUKURYDZY LUB

groszku, żeby uformować ładne placuszki).

15

UPIECZONE PLACUSZKI WYKŁADAMY

na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).

16

FILET Z MAKRELI

kroimy na mniejsze części.

17

PLACKI ODWIJAMY Z

folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.

18

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat.

19

POLEWAMY OLIWĄ.

20

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1874,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

24,3 g

💪

Białko

24,3 g

Podobne przepisy