createyourhealth.pl

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi

Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mix sałat - 100 g
pierś z kurczaka - 100 g
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
cebula czerwona - 0,25 szt.
ser feta - 80 g
ziemniak - 2 szt.
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
olej - 4 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
jogurt naturalny - 100 g
miód - 0,5 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY TALARKI ZIEMNIACZANE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kilka razy przepłukujemy je zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, paprykę wędzoną i sól i dokładnie mieszamy. Gotowe talarki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Pierś kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy je na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy.
4.KOMPONUJEMY SAŁATKĘ:
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół, a ser feta w kostkę. W dużej misce umieszczamy mix sałat i cebulę i polewamy je sosem. Na tym układamy ser, kurczaka, a także talarki ziemniaczane. Sałatkę możemy podawać, kiedy składniki są wciąż ciepłe.
Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY TALARKI ZIEMNIACZANE

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kilka razy przepłukujemy je zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, paprykę wędzoną i sól i dokładnie mieszamy. Gotowe talarki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Pierś kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy je na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy.

4

KOMPONUJEMY SAŁATKĘ

Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół, a ser feta w kostkę. W dużej misce umieszczamy mix sałat i cebulę i polewamy je sosem. Na tym układamy ser, kurczaka, a także talarki ziemniaczane. Sałatkę możemy podawać, kiedy składniki są wciąż ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

899,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

449,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

25 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy