createyourhealth.pl

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

curry - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 1 kg
masło - 40 g
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 30 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 g
polędwica wieprzowa - 500 g
wino czerwone - 100 ml
przysmak kresowy - 150 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
śmietana 30% - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TŁUCZEK FOLIĘ:
aluminiową folię spożywczą sznurek (lub wykałaczki) blender naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Polędwiczki Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.
2.Z MIĘSA ODKRAWAMY:
białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki.
3.KAŻDY Z KAWAŁKÓW:
delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ).
4.TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI:
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem z jednej strony.
6.NA KAŻDY KAWAŁEK:
nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem.
7.MIĘSO ZAWIJAMY W:
rulon.
8.KAŻDY RULONIK ZWIĄZUJEMY:
sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
9.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem z zewnątrz.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek.
11.POLĘDWICZKI SMAŻYMY Z:
każdej strony na rumiany kolor.
12.PO USMAŻENIU MIĘSO:
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
13.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.
14.MIĘSO PODLEWAMY RESZTĄ:
porto.
15.3 SZALOTKI KROIMY:
w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).
16.NACZYNIE ŻAROODPORNE ZAKRYWAMY:
folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
17.PUREE Z MARCHWI:
Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
18.MARCHEW ODCEDZAMY, WYJMUJEMY:
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka.
19.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera.
20.DO MARCHWI DODAJEMY:
2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%.
21.PONOWNIE MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera.
22.MIĘSO WYCIĄGAMY Z:
piekarnika.
23.ZA POMOCĄ NOŻA:
przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
24.JAK PODAWAĆ PURÉE:
z marchwi wykładamy na talerz.
25.MIĘSO KROIMY W:
plasterki i układamy obok purée.
26.POKROJONE SZALOTKI WRAZ:
z sosem kładziemy na kawałki mięsa.
27.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY:
pietruszką.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TŁUCZEK FOLIĘ

aluminiową folię spożywczą sznurek (lub wykałaczki) blender naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Polędwiczki Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.

2

Z MIĘSA ODKRAWAMY

białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki.

3

KAŻDY Z KAWAŁKÓW

delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ).

4

TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI

polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem z jednej strony.

6

NA KAŻDY KAWAŁEK

nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem.

7

MIĘSO ZAWIJAMY W

rulon.

8

KAŻDY RULONIK ZWIĄZUJEMY

sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).

9

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem z zewnątrz.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek.

11

POLĘDWICZKI SMAŻYMY Z

każdej strony na rumiany kolor.

12

PO USMAŻENIU MIĘSO

przekładamy do naczynia żaroodpornego.

13

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.

14

MIĘSO PODLEWAMY RESZTĄ

porto.

15

3 SZALOTKI KROIMY

w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).

16

NACZYNIE ŻAROODPORNE ZAKRYWAMY

folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.

17

PUREE Z MARCHWI

Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.

18

MARCHEW ODCEDZAMY, WYJMUJEMY

liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka.

19

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera.

20

DO MARCHWI DODAJEMY

2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%.

21

PONOWNIE MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera.

22

MIĘSO WYCIĄGAMY Z

piekarnika.

23

ZA POMOCĄ NOŻA

przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).

24

JAK PODAWAĆ PURÉE

z marchwi wykładamy na talerz.

25

MIĘSO KROIMY W

plasterki i układamy obok purée.

26

POKROJONE SZALOTKI WRAZ

z sosem kładziemy na kawałki mięsa.

27

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY

pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1982,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

35,1 g

💪

Białko

35,1 g

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl