createyourhealth.pl

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu

Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni

Składniki

pomarańcza - 1 szt.
cukier - 100 g
cynamon - 1 szczypta
śliwka - 2 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZĘ MYJEMY:
i parzymy.
2.DO GARNKA Z:
szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.
3.ŚLIWKI MYJEMY, DRYLUJEMY:
i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.
4.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE:
zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).
5.JEŚLI ŚLIWKI NIE:
były zbyt słodkie, dosładzamy.
6.WYSTUDZONE ŚLIWKI SMAŻYMY:
na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł.
7.CAŁOŚĆ PRZYPRAWIAMY DO:
smaku cynamonem.
8.JESZCZE GORĄCE POWIDŁA:
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
9.RANTY SŁOIKÓW DOKŁADNIE:
wycieramy, następnie zakręcamy.
10.SŁOICZKI Z POWIDŁAMI:
umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
11.SŁOIKI NIE MOGĄ:
nawzajem się dotykać w garnku.
12.WODĘ W GARNKU:
doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
13.SPASTERYZOWANE SŁOIKI WYCIĄGAMY:
z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 32

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZĘ MYJEMY

i parzymy.

2

DO GARNKA Z

szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.

3

ŚLIWKI MYJEMY, DRYLUJEMY

i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.

4

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE

zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).

5

JEŚLI ŚLIWKI NIE

były zbyt słodkie, dosładzamy.

6

WYSTUDZONE ŚLIWKI SMAŻYMY

na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł.

7

CAŁOŚĆ PRZYPRAWIAMY DO

smaku cynamonem.

8

JESZCZE GORĄCE POWIDŁA

przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.

9

RANTY SŁOIKÓW DOKŁADNIE

wycieramy, następnie zakręcamy.

10

SŁOICZKI Z POWIDŁAMI

umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).

11

SŁOIKI NIE MOGĄ

nawzajem się dotykać w garnku.

12

WODĘ W GARNKU

doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.

13

SPASTERYZOWANE SŁOIKI WYCIĄGAMY

z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1384,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

43,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

10,8 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl