createyourhealth.pl

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek

Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 30% - 500 ml
woda - 100 ml
żelatyna - 30 g
czekolada deserowa - 100 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 70 g
wafle suche tortowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ:
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ:
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
3.SKŁADAMY WARSTWY WAFLI:
Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.
4.SCHŁADZAMY WAFLE:
Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
5.KROIMY I PODAJEMY WAFLE:
Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.
Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ

Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ

Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.

3

SKŁADAMY WARSTWY WAFLI

Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.

4

SCHŁADZAMY WAFLE

Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

5

KROIMY I PODAJEMY WAFLE

Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2514,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy