createyourhealth.pl

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami

Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 100 ml
bulion warzywny - 1,2 l
cebula - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
kapar - 40 g
krewetki - 400 g
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 80 g
ryż do risotto - 500 g
ser mascarpone - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO:
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy, siekamy i smażymy na oliwie z oliwek w dużym garnku, aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty. Dolewamy białe wino, a następnie ⅓ gorącego bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy porcjami pozostałe ⅔ bulionu aż do momentu, gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, a ryż będzie ugotowany al dente.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory suszone kroimy w kostkę i dodajemy do risotta razem z kaparami, skórką otartą z cytryny, serkiem mascarpone i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.PODSMAŻAMY KREWETKI:
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Krewetki myjemy, osuszamy i krótko podsmażamy na patelni. Dodajemy oliwę z oliwek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
4.PODAJEMY RISOTTO:
Risotto nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy przesmażone krewetki. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny.
Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO

Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy, siekamy i smażymy na oliwie z oliwek w dużym garnku, aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty. Dolewamy białe wino, a następnie ⅓ gorącego bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy porcjami pozostałe ⅔ bulionu aż do momentu, gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, a ryż będzie ugotowany al dente.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory suszone kroimy w kostkę i dodajemy do risotta razem z kaparami, skórką otartą z cytryny, serkiem mascarpone i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

PODSMAŻAMY KREWETKI

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Krewetki myjemy, osuszamy i krótko podsmażamy na patelni. Dodajemy oliwę z oliwek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

4

PODAJEMY RISOTTO

Risotto nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy przesmażone krewetki. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3242 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

810,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

123,4 g

🥬

Błonnik

34,4 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy