Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2215,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
738,4 kcal
Tłuszcz
40,5 g
Węglowodany
59,5 g
Błonnik
8,4 g
Białko
34,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!

Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Kanapki, ale bez pieczywa! Na spodzie z batata można ułożyć wspaniałą śniadaniową kompozycję – na przykład taką z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorkami. Pycha!

Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.