createyourhealth.pl

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem

Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
bazylia świeża - 2 garście
bułka tarta - 1 niepełna szklanka
jajko - 2 szt.
mleko - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sos pomidorowy - 600 g
sól - 1 łyżeczka
mozzarella, tarta - 200 g
parmezan tarty - 1 niepełna szklanka
zioła prowansalskie - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.
2.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.
3.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.
Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.

2

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.

3

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2215,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

738,4 kcal

🥑

Tłuszcz

40,5 g

🌾

Węglowodany

59,5 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy