createyourhealth.pl

Rolada cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Rolada cytrynowa

Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
290 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 330 g
cukier puder - 1 szczypta
cytryna - 4 szt.
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
żelatyna - 4 łyżeczki
mąka pszenna - 150 g
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BISZKOPT:
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody na sztywno. Powoli dosypujemy 180 g cukru i sól. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy żółtka, mieszamy.
2.SOK CYTRYNOWY MIESZAMY Z ŻELATYNĄ:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 1 cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy. Z 3 cytryn wyciskamy sok, tak aby uzyskać 175 ml soku (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody). Mieszamy z pozostałym cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z niewielką ilością soku cytrynowego. Żelatynę dodajemy do reszty soku. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć.
3.MASĘ CYTRYNOWĄ ROZSMAROWUJEMY NA BISZKOPCIE:
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z lekko stężałym sokiem cytrynowym. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, zostawiając wolną krawędź na dłuższych bokach. Ciasto ponownie ostrożnie zwijamy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na noc, aby stężało.
Rolada cytrynowa

Czas przygotowania

290 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BISZKOPT

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody na sztywno. Powoli dosypujemy 180 g cukru i sól. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy żółtka, mieszamy.

2

SOK CYTRYNOWY MIESZAMY Z ŻELATYNĄ

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 1 cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy. Z 3 cytryn wyciskamy sok, tak aby uzyskać 175 ml soku (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody). Mieszamy z pozostałym cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z niewielką ilością soku cytrynowego. Żelatynę dodajemy do reszty soku. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć.

3

MASĘ CYTRYNOWĄ ROZSMAROWUJEMY NA BISZKOPCIE

Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z lekko stężałym sokiem cytrynowym. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, zostawiając wolną krawędź na dłuższych bokach. Ciasto ponownie ostrożnie zwijamy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na noc, aby stężało.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy