Roladki z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BAKŁAŻANA MYJEMY I
kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
trochę oliwy, porcjami podsmażamy na niej bakłażana z obu stron, aż będzie miękki.
W RAZIE POTRZEBY
dodajemy więcej oliwy.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i oregano, a następnie osączamy na papierze kuchennym.
UPIECZONĄ PAPRYKĘ OSĄCZAMY
i miksujemy z twarożkiem.
DODAJEMY OBRANY CZOSNEK,
przeciskając przez praskę, doprawiamy obficie solą, pieprzem i oregano.
MOZZARELLĘ OSĄCZAMY I
kroimy na 12 cienkich plastrów.
BAKŁAŻANA CIENKO SMARUJEMY
masą twarogową.
UKŁADAMY NA NIM
po połowie plastra szynki, plastrze mozzarelli, zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
PIECZEMY W ROZGRZANYM
piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10 MINUT, AŻ: ser lekko się stopi.
POMIDORY CZYŚCIMY, MYJEMY
i kroimy w plastry.
UKŁADAMY NA NICH
roladki z bakłażana, doprawiamy pieprzem i podajemy z chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1615,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,9 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
19,6 g
Białko
19,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym
Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.