createyourhealth.pl

Rolady z łopatki z ziołami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Rolady z łopatki z ziołami

Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 2 szt.
oliwki czarne - 100 g
czosnek główka - 3 szt.
mięso wieprzowe łopatka - 1 kg
miód - 9 łyżek
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 szczypty
tymianek świeży - 5 g
musztarda dijon - 12 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ,:
tłuczek do mięsa, sznurek do mięsa naczynie żaroodporne z przykrywką rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg) Przygotowanie Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę.
2.MIEJSCA, GDZIE ZNAJDUJĄ:
się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.
3.MIĘSO PRZYKRYWAMY FOLIĄ,:
za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. ODKŁADAMY NA: bok.
4.W TAKI SAM:
sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.
5.CZARNE OLIWKI PRZEKŁADAMY:
do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku.
6.POZOSTAŁY TYMIANEK:
odstawiamy.
7.DO MISKI MIKSERA:
wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy.
8.ZMIKSOWANA PASTA Z:
oliwek powinna być gładka i jednolita.
9.MIĘSO Z ŁOPATKI:
doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.
10.ZWIJAMY ROLADY, ZAWIĄZUJEMY:
sznurkiem dookoła, niezbyt mocno.
11.ROLADY SMAŻYMY NA:
niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.
12.Z CYTRYNY, Z:
której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 ŁYŻEK MIODU: i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.
13.ROLADY PRZEKŁADAMY DO:
wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
14.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).
Rolady z łopatki z ziołami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ,

tłuczek do mięsa, sznurek do mięsa naczynie żaroodporne z przykrywką rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg) Przygotowanie Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę.

2

MIEJSCA, GDZIE ZNAJDUJĄ

się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.

3

MIĘSO PRZYKRYWAMY FOLIĄ,

za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. ODKŁADAMY NA: bok.

4

W TAKI SAM

sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.

5

CZARNE OLIWKI PRZEKŁADAMY

do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku.

6

POZOSTAŁY TYMIANEK

odstawiamy.

7

DO MISKI MIKSERA

wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy.

8

ZMIKSOWANA PASTA Z

oliwek powinna być gładka i jednolita.

9

MIĘSO Z ŁOPATKI

doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.

10

ZWIJAMY ROLADY, ZAWIĄZUJEMY

sznurkiem dookoła, niezbyt mocno.

11

ROLADY SMAŻYMY NA

niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.

12

Z CYTRYNY, Z

której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 ŁYŻEK MIODU: i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.

13

ROLADY PRZEKŁADAMY DO

wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.

14

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3684,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

614,1 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

31,9 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy