createyourhealth.pl

Tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Tiramisu

Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Czas przygotowania
220 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 10 g
jajko - 3 szt.
malina - 80 g
ser mascarpone - 250 g
woda - 50 ml
śmietana 30% - 100 g
biszkopty podłużne - 50 g
cukier - 90 g
likier amaretto - 60 ml
espresso - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP NA KREM:
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
2.MIKSUJEMY I ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SYROPEM:
Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy gorący syrop, aby zaparzyć żółtka. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ KAWOWY:
Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
4.PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY:
Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym.
5.UBIJAMY SYROP CUKROWY Z ŻÓŁTKAMI:
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
6.DODAJEMY SEREK MASCARPONE, ŚMIETANĘ I MALINY:
Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami (pestki pozostawiamy do przygotowania ponczu).
7.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ MALINOWY:
Do pestek malin dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru. Gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia.
8.PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY:
W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym.
Tiramisu

Czas przygotowania

220 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP NA KREM

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).

2

MIKSUJEMY I ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SYROPEM

Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy gorący syrop, aby zaparzyć żółtka. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ KAWOWY

Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.

4

PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY

Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym.

5

UBIJAMY SYROP CUKROWY Z ŻÓŁTKAMI

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).

6

DODAJEMY SEREK MASCARPONE, ŚMIETANĘ I MALINY

Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami (pestki pozostawiamy do przygotowania ponczu).

7

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ MALINOWY

Do pestek malin dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru. Gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia.

8

PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY

W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8887,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

8887,5 kcal

🥑

Tłuszcz

507,2 g

🌾

Węglowodany

887,6 g

🥬

Błonnik

14,7 g

💪

Białko

183,1 g

Podobne przepisy