Rosół z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osączamy. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy 3 litry zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45 minut, usuwając na początku powstającą pianę.
DO KURCZAKA DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ I PRZYPRAWY
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy. Połowę kroimy na duże kawałki i wraz z cebulą, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i 1-2 łyżeczkami soli dodajemy do kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości. Kurę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
KROIMY WŁOSZCZYZNĘ
Pozostałą włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Bulion przelewamy przez sitko do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DOPRAWIAMY ROSÓŁ
Drobno pokrojoną włoszczyznę dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły oraz mięso i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy odcedzony makaron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4437 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
739,5 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
47,3 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!