createyourhealth.pl

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową

Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

fasola biała z puszki - 250 g
cukier trzcinowy - 70 g
jajko - 3 szt.
kakao - 20 g
chili płatki - 0,25 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
ser twaróg tłusty - 100 g
cukier puder - 30 g
śmietana 30% - 200 g
truskawka - 250 g
żelatyna - 15 g
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką piekarnik nagrzany do 170°C. termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2.WYRABIANIE CIASTA FASOLĘ PRZEPŁUKAĆ:
NA SITKU POD BIEŻĄCĄ ZIMNĄ WODĄ I ODSĄCZYĆ, NASTĘPNIE WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO I MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 25 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
3.
MASĘ ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
4.
DODAĆ JAJKA, TWAROŻEK, CUKIER, KAKAO, PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ PŁATKI CHILLI I MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
5.PIECZENIE CIASTA PRZEŁOŻYĆ CIASTO:
do formy i piec 50 minut.
6.
Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
7.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie.
8.
Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia.
9.
Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.
10.UBIJANIE ŚMIETANY W POJEMNIKU:
miksującym umieścić nasadkę mieszającą.
11.
Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4 , cały czas obserwując jej konsystencję.
12.
Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie.
13.
Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder.
14.
Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
15.
Wypłukać pojemnik miksujący.
16.MIKSOWANIE TRUSKAWEK TRUSKAWKI UMYĆ:
i usunąć szypułki.
17.
Duże owoce przepołowić.
18.
Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.
19.CHŁODZENIE ŚMIETANY Z MUSEM:
Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną.
20.
Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała.
21.
Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.
Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką piekarnik nagrzany do 170°C. termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

2

WYRABIANIE CIASTA FASOLĘ PRZEPŁUKAĆ

NA SITKU POD BIEŻĄCĄ ZIMNĄ WODĄ I ODSĄCZYĆ, NASTĘPNIE WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO I MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 25 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.

3

MASĘ ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.

4

DODAĆ JAJKA, TWAROŻEK, CUKIER, KAKAO, PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ PŁATKI CHILLI I MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.

5

PIECZENIE CIASTA PRZEŁOŻYĆ CIASTO

do formy i piec 50 minut.

6

Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.

7

Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie.

8

Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia.

9

Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.

10

UBIJANIE ŚMIETANY W POJEMNIKU

miksującym umieścić nasadkę mieszającą.

11

Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4 , cały czas obserwując jej konsystencję.

12

Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie.

13

Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder.

14

Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.

15

Wypłukać pojemnik miksujący.

16

MIKSOWANIE TRUSKAWEK TRUSKAWKI UMYĆ

i usunąć szypułki.

17

Duże owoce przepołowić.

18

Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.

19

CHŁODZENIE ŚMIETANY Z MUSEM

Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną.

20

Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała.

21

Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2016,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

252,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl