createyourhealth.pl

Różowe cynamonki • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Różowe cynamonki

Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg półtłusty - 250 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna typ 450 - 410 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z buraka - 90 ml
masło - 40 g
cukier - 4 łyżki
cynamon - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do pojemnika miksującego MC Smart dodajemy twaróg, jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sok z buraka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 3 minuty.
2.FORMUJEMY CYNAMONKI:
Wyrobione ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Następnie oprószamy je cynamonem i cukrem. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 12 kawałków o grubości ok. 2 cm.
3.PIECZEMY CYNAMONKI:
Gotowe cynamonki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Różowe cynamonki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do pojemnika miksującego MC Smart dodajemy twaróg, jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sok z buraka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 3 minuty.

2

FORMUJEMY CYNAMONKI

Wyrobione ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Następnie oprószamy je cynamonem i cukrem. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 12 kawałków o grubości ok. 2 cm.

3

PIECZEMY CYNAMONKI

Gotowe cynamonki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2289,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,4 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

99,8 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy