Warzywa pieczone na grillu • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ
aluminiową Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.
PRZYGOTOWANIE CZERWONE CEBULE
wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły.
SKÓRKI CEBUL PO
30-40 min powinny się zwęglić).
ROIMY MARCHEWKI I
pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części).
POKROJONE PRZEKŁADAMY DO
miski, doprawiamy solą i pieprzem.
KROIMY CZOSNEK W
plastry, papryczkę chilli siekamy.
Z LIMONKI ŚCIERAMY
skórkę i wyciskamy sok.
RWIEMY LIŚCIE BAZYLII
na mniejsze części.
DODAJEMY POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO
czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku).
DODAJEMY 2-3 ŁYŻECZKI
oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
ROBIMY KIESZONKĘ Z
folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki).
WKŁADAMY WARZYWA DO
środka, dobrze zawijamy.
NAJPIERW KIESZONKĘ KŁADZIEMY
bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.
SOS JOGURT PRZELEWAMY
do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO
miski z jogurtem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
MIESZAMY, PONOWNIE DODAJEMY
niewielką ilość oleju rzepakowego. MIESZAMY.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
CZERWONE CEBULE WYCIĄGAMY
z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.
JAK PODAWAĆ KROIMY
pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji.
WARZYWA Z KIESZONKI
przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem.
DEKORUJEMY POKRUSZONYMI PISTACJAMI,
serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,3 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
48,3 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
Jakie są te czekoladki bez dodatku cukru? Rozpływające się w ustach i pełne orzechowego smaku! Skorzystaj z pomocy termorobota MC Smart i ciesz się tymi domowymi słodkościami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Podkręć smak lodów waniliowych malinami i kokosem. To naprawdę proste. I jakie pyszne! Sprawdź sam!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!