createyourhealth.pl

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi

Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
mleko - 2 łyżki
musztarda - 2 łyżeczki
orzech włoski - 50 g
natka pietruszki - 5 g
roszponka - 125 g
rzeżucha - 10 g
rzodkiewka - 200 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
trybula - 4 g
olej z orzechów włoskich - 2 łyżki
ser gruyere - 200 g
cremé fraîche - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.ZIOŁA MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ:
Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z crème fraîche, musztardą, olejem i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Ser gruyère obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebule dymki kroimy w cienkie krążki, rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Przygotowane składniki mieszamy z dressingiem i wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
3.PODPRAŻAMY ORZECHY:
Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie grubo siekamy. Roszponkę myjemy, osuszamy i rozrywamy na kawałki. Sałatkę serową ponownie doprawiamy do smaku, układamy na roszponce i posypujemy orzechami włoskimi.
Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIOŁA MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ

Zioła myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z crème fraîche, musztardą, olejem i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI

Ser gruyère obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebule dymki kroimy w cienkie krążki, rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Przygotowane składniki mieszamy z dressingiem i wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

3

PODPRAŻAMY ORZECHY

Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie grubo siekamy. Roszponkę myjemy, osuszamy i rozrywamy na kawałki. Sałatkę serową ponownie doprawiamy do smaku, układamy na roszponce i posypujemy orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1533,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

6,3 g

🥬

Błonnik

19,9 g

💪

Białko

19,9 g

Podobne przepisy

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl