createyourhealth.pl

Marynowane pieczarki w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie

Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Marynowane pieczarki w słoiku

Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1,5 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
liść laurowy - 8 szt.
marchew - 1 szt.
ocet - 250 ml
pieczarka - 1 kg
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1,5 łyżeczki
woda - 500 ml
ziele angielskie - 8 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY PIECZARKI I WARZYWA:
Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili również kroimy w plastry. Cytrynę kroimy w półplasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
W garnku zagotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu.
3.ZALEWAMY SKŁADNIKI:
Dzielimy składniki na 4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Marynowane pieczarki w słoiku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY PIECZARKI I WARZYWA

Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chili również kroimy w plastry. Cytrynę kroimy w półplasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W garnku zagotowujemy zalewę z wody, soli, cukru i octu.

3

ZALEWAMY SKŁADNIKI

Dzielimy składniki na 4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

405,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

101,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy