Sałatka z quinoą i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY QUINOĘ
Quinoę dokładnie myjemy, odcedzamy i dodajemy do 275 ml lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.
ORZECHY MIKSUJEMY NA KREM
Orzechy włoskie drobno mielemy i miksujemy z olejem na krem. Pieprz osączamy i drobno siekamy. Dodajemy do kremu i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem. Sałatę czyścimy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Układamy na platerze. Quinoę umieszczamy na środku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1396,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,2 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
28,7 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!