createyourhealth.pl

Risotto z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.

Risotto z serem cheddar

Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
wino białe - 250 ml
bulion drobiowy - 1,5 l
masło - 2 łyżki
musztarda dijon - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż do risotto - 500 g
ser cheddar - 170 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DYMKĘ (BEZ:
szczypioru) drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle.
2.DO CEBULI DODAJEMY:
suchy ryż, całość mieszamy.
3.WINO MIESZAMY Z:
musztardą i wlewamy na patelnię.
4.SMAŻYMY NA DUŻYM:
ogniu, aż ryż wchłonie wino, nieustannie mieszając.
5.DO RYŻU DODAJEMY:
szklankę bulionu, mieszamy.
6.GDY RYŻ WCHŁONIE:
płyn, dodajemy kolejną szklankę bulionu.
7.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, AŻ:
cały bulion zostanie dodany.
8.GDY RYŻ BĘDZIE:
już lekko ugotowany, dodajemy starty na tarce cheddar i mieszamy, aż ser się roztopi.
9.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
10.JAK PODAWAĆ GORĄCE:
danie przekładamy na talerze.
11.SZCZYPIOR Z DYMKI:
drobno siekamy i dekorujemy nim potrawę.
Risotto z serem cheddar

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DYMKĘ (BEZ

szczypioru) drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle.

2

DO CEBULI DODAJEMY

suchy ryż, całość mieszamy.

3

WINO MIESZAMY Z

musztardą i wlewamy na patelnię.

4

SMAŻYMY NA DUŻYM

ogniu, aż ryż wchłonie wino, nieustannie mieszając.

5

DO RYŻU DODAJEMY

szklankę bulionu, mieszamy.

6

GDY RYŻ WCHŁONIE

płyn, dodajemy kolejną szklankę bulionu.

7

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, AŻ

cały bulion zostanie dodany.

8

GDY RYŻ BĘDZIE

już lekko ugotowany, dodajemy starty na tarce cheddar i mieszamy, aż ser się roztopi.

9

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

10

JAK PODAWAĆ GORĄCE

danie przekładamy na talerze.

11

SZCZYPIOR Z DYMKI

drobno siekamy i dekorujemy nim potrawę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3171,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

792,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

108,7 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy