createyourhealth.pl

Bitki z szynki z dzika • przepis • składniki • przygotowanie

Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Bitki z szynki z dzika

Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kurki - 100 g
masło klarowane - 4 łyżki
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
szynka z dzika - 600 g
śmietana 36% - 160 g
cytryna - 0,5 szt.
Gin - 50 ml
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
wino czerwone - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BITKI:
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wykrawamy błony.  Kawałki mięsa na bitki powinny być cienkie i małe, o średnicy 5-6 cm. Najlepiej zbijać je tłuczkiem zaopatrzonym w ostrza. Jeśli zbijamy mięso tradycyjnie – przykrywamy je grubą folią. Mięso po uformowaniu bitek marynujemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Marynatę robimy w miseczce, ucierając łyżkę musztardy z oliwą. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny, win0 wymieszane z miodem, ocet, świeżo zmielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso smarujemy tą zalewą, płaty układamy ciasno jeden obok drugiego w miseczce i marynujemy w lodówce kilka godzin.
3.DUSIMY MIĘSO:
Mięso wyjęte z marynaty smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym i przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cebulę osobno zeszkloną na maśle i usmażone grzyby, zalewamy wysokoprocentową śmietaną wcześniej przyprawioną pieprzem, przyprawą do dziczyzny i świeżo posiekanym czosnkiem. Można doprawiać marynatą, ale ostrożnie ją dodając w małych ilościach. Dusimy do miękkości.
Bitki z szynki z dzika

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BITKI

Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Wykrawamy błony.  Kawałki mięsa na bitki powinny być cienkie i małe, o średnicy 5-6 cm. Najlepiej zbijać je tłuczkiem zaopatrzonym w ostrza. Jeśli zbijamy mięso tradycyjnie – przykrywamy je grubą folią. Mięso po uformowaniu bitek marynujemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Marynatę robimy w miseczce, ucierając łyżkę musztardy z oliwą. Dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny, win0 wymieszane z miodem, ocet, świeżo zmielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, rozkruszony liść laurowy i łyżeczkę przyprawy do dziczyzny. Dobrze jest dodać do marynaty kieliszek dżinu lub wódki. Mięso smarujemy tą zalewą, płaty układamy ciasno jeden obok drugiego w miseczce i marynujemy w lodówce kilka godzin.

3

DUSIMY MIĘSO

Mięso wyjęte z marynaty smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym i przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cebulę osobno zeszkloną na maśle i usmażone grzyby, zalewamy wysokoprocentową śmietaną wcześniej przyprawioną pieprzem, przyprawą do dziczyzny i świeżo posiekanym czosnkiem. Można doprawiać marynatą, ale ostrożnie ją dodając w małych ilościach. Dusimy do miękkości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2189,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

547,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

43,4 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy

Bitki z szynki z dzika - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl