createyourhealth.pl

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka • przepis • składniki • przygotowanie

Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka

Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 230 g
mąka pszenna - 220 g
cukier drobny - 120 g
mąka ryżowa - 100 g
sól - 1 szczypta
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SÓL I MĄKI:
W misce mieszamy mąkę pszenną i ryżową wraz z solą i odstawiamy na bok.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Zmniejszamy obroty miksera na niższe i dodajemy mieszankę mąk. Mieszamy przez ok. minutę.
4.FORMUJEMY CIASTO:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokątny placek o grubości ok. 1,5-2 cm.
5.KROIMY CIASTECZKA:
Kroimy ciasto nożem na prostokąty, ale nie rozdzielamy ciasteczek. Patyczkiem do szaszłyków robimy w nich dziurki.
6.PIECZEMY CIASTECZKA:
Blachę z ciastkami wkładamy do pieca i pieczemy przez 30-35 minut. Ciastka powinny tylko delikatnie się zarumienić i pozostać jasne.
7.DZIELIMY CIASTKA:
Gdy ciasteczka się upieką, wyciągamy blachę z pieca i odkładamy na bok, by odpoczęły przez 5-10 minut. Potem ostrym nożem oddzielamy je od siebie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Shortbread - kruche szkockie ciasteczka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 22

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SÓL I MĄKI

W misce mieszamy mąkę pszenną i ryżową wraz z solą i odstawiamy na bok.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Zmniejszamy obroty miksera na niższe i dodajemy mieszankę mąk. Mieszamy przez ok. minutę.

4

FORMUJEMY CIASTO

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokątny placek o grubości ok. 1,5-2 cm.

5

KROIMY CIASTECZKA

Kroimy ciasto nożem na prostokąty, ale nie rozdzielamy ciasteczek. Patyczkiem do szaszłyków robimy w nich dziurki.

6

PIECZEMY CIASTECZKA

Blachę z ciastkami wkładamy do pieca i pieczemy przez 30-35 minut. Ciastka powinny tylko delikatnie się zarumienić i pozostać jasne.

7

DZIELIMY CIASTKA

Gdy ciasteczka się upieką, wyciągamy blachę z pieca i odkładamy na bok, by odpoczęły przez 5-10 minut. Potem ostrym nożem oddzielamy je od siebie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3326 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

151,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

16,6 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy