createyourhealth.pl

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 430 g
szynka wieprzowa - 150 g
ser żółty - 150 g
musztarda - 20 g
jajko - 1 szt.
świeży koperek - 0,16 pęczka
sól - 1 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.
4.ZWIJAMY ŚLIMACZKI:
Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
5.SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM:
Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
6.PIECZEMY ŚLIMACZKI:
Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
7.STUDZIMY ŚLIMACZKI:
Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI

Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.

4

ZWIJAMY ŚLIMACZKI

Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.

5

SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM

Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

6

PIECZEMY ŚLIMACZKI

Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

7

STUDZIMY ŚLIMACZKI

Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2466,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

18,8 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl