Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.
GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA
Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
PODAJEMY DANIE
Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
970,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242,6 kcal
Tłuszcz
10,0 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.