createyourhealth.pl

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem

Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 24 g
boczek w plastrach - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron spaghetti - 500 g
masło - 80 g
rozmaryn świeży - 16 g
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 100 g
tymianek świeży - 10 g
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
2.PODSMAŻAMY ZIOŁA Z MASŁEM:
Zioła myjemy, osuszamy, listki lub igiełki obrywamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy tymianek, rozmaryn oraz szałwię i podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy bazylię i smażymy wszystko razem przez 30 sekund, doprawiamy solą i pieprzem.
3.PODAJEMY DANIE:
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z masłem ziołowym. Makaron podajemy posypany świeżo mielonym pieprzem oraz boczkiem i parmezanem.
Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.

2

PODSMAŻAMY ZIOŁA Z MASŁEM

Zioła myjemy, osuszamy, listki lub igiełki obrywamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy tymianek, rozmaryn oraz szałwię i podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy bazylię i smażymy wszystko razem przez 30 sekund, doprawiamy solą i pieprzem.

3

PODAJEMY DANIE

Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z masłem ziołowym. Makaron podajemy posypany świeżo mielonym pieprzem oraz boczkiem i parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3230 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

807,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35 g

🌾

Węglowodany

96,5 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy